2016. július 11., hétfő

Ismerd meg! #2 - Stephen King

Bonjour!
Hát itt majdnem ott felejtettem a blabla szöveget, miközben mindenhol átírtam!:D Most már tényleg jó olvasást:D

Előszó
Stephen Kinget is egy olvasó választotta, illetve kérte, legyen róla bejegyzés. Ő az a személy, akiért anya oda meg vissza van, szinte az összes könyve ott csücsül a polcokon, így nekem onnan már csak le kellett írnom.:D A poén az, hogy karnyújtásnyira vannak tőlem a történetei, de valahogy sosem vonzott, hogy neki is álljak valamelyiknek.



Álneve: Richard Bachman
Született: 1947. 09. 21.
Kor: 68 év
Nyelvek, amelyeken megjelentek alkotásai: angol, magyar, román, olasz, spanyol, német
Összesen: 237

Kiadott könyvek:
  1. 11/22/63
  2. A boszorkánylány
  3. A búra alatt
    • A búra alatt 1.
    • A búra alatt 2.
  4. A coloradói kölyök
  5. A good marriage
  6. A halálsoron
    • A két halott lány 1.
    • Egér a halálsoron 2.
    • Coffey keze 3.
    • Eduard Delacroix szörnyű halála 4.
    • Éjszakai utazás 5.
    • Coffey a halálsoron 5.
    • A halálsoron 1-6.
  7. A holtsáv
  8. A hosszú menetelés 
  9. A két Rose
  10. A menekülő ember
  11. A mobil
  12. A napkutya
  13. A ragyogás
    • A ragyogás 1. 
    • Álom doktor 2.
  14. A remény rabjai
  15. A rendcsinálók 
  16. A rémautó
  17. A rémkoppantók
  18. A setét torony
    • A harcos 1.
    • A hármak elhívatása 2.
    • Puszta földek 3.
    • Varázsló és üveg 4.
    • Átfúj a szél a kulcslyukon 4.5
    • Callai farkasok 5.
    • Susannah dala 6. 
    • A setét torony 7.
  19. A szem/A mágus/A sárkány szeme (Elméletileg ugyanaz!)
  20. A talizmán
    • A talizmán 1.
    • A fekete ház 2.
  21. Az írásról 
  22. A tűzgyújtó
  23. Atlantisz gyermekei
  24. Az
    • Az 1.
    • Az 2.
  25. Állattemető
  26. Álomcsapda
  27. Bilincsben
  28. Bill Hodges
    • Mr. Mercedes 1.
    • Aki kapja, marja 2.
  29. Blaze
  30. Blockade Billy 
  31. Borzalmak városa
  32. Carrie
  33. Christine
  34. Cujo
  35. Csontkollekció
  36. Danse Macabre
  37. Different Seasons
  38. Dolores
  39. Drakula, a vámpír 
  40. Duma Key
  41. End of Watch 
  42. Ezüst pisztolygolyók
  43. Éjszakai műszak
  44. Éjjeli utazás
  45. Guns
  46. Halálos árnyék
  47. Hasznos holmik
  48. Joyland
  49. Lisey története
  50. Mile 81
  51. Minden haláli
  52. Minden sötét, csillag sehol
  53. Napnyugta után
  54. Nem jön szememre álom
  55. Rage
  56. Rémálmok bazára
  57. Rémálmok és lidércek
  58. Rémület a sivatagban
  59. Roadwork 
  60. Skeleton Crew
  61. Sorvadj el!
  62. Sötét szerelem 
  63. Storm of the Century
  64. The Bachman books
  65. The body
  66. The breathing method
  67. The mist 
  68. Titkos ablak, titkos kert
  69. Tom Gordon, segíts!
  70. Tortúra
  71. Tóparti kísértetek
  72. UR
  73. Újjászületés
  74. Végítélet
  75. Világnagy strand
Szerintem
Őszinte leszek, egyik könyvét se olvastam, így nem fogok úgy beszélni róla, mintha igen. A fülszövegek alapján fogok ítélni! Elolvasok, mondjuk tizenötöt. Öt szép borítósat, öt jó címmel rendelkezőt, ötöt pedig találomra leveszek a polcról.
Találomra
     - Duma key: A fülszöveg eleje egyáltalán nem fogott meg, csak az utolsó pár sor volt az, amire azt mondtam, igen, ez jó lehet! Erről függetlenül nincs bennem a késztetés, hogy azonnal álljak neki, olyan jó lehet!
     - Az: Ez az a könyv, amit a borítója miatt kezembe nem vennék este. Alapjáraton nincs bajom a bohócokkal, de ez itt... Nos, valljuk be, nem egy szívet gyönyörködtető alak. A fülszöveg viszont baromi jó! Hét gyerek, akik összefognak a szörny ellen, azonban nem a szokásos mindenben tökéletes karakterek. Azok, akik csak egymásra számíthatnak, mert társaik gyűlölik őket.
     - Atlantisz gyermekei: Ezt a borítója  és a címe alapján is kiválasztottam volna, mert imádom mind a kettőt! Maga a fülszöveg is azonnal megfogja az olvasót. Csak olvassuk a sorokat, egyre több évszámot és nevet találunk, próbálunk rájönni mi a közös. És mikor a végére érünk? Semmit nem tudunk meg, de annyira felcsigázza az embert, hogy szinte muszáj belekezdenie!
     - A setét torony 3: Kicsit a Percy Jacksonra és a Harry Potterre emlékeztet, ahogy egy csapat igyekszik elérni úti célját, hogy jobbá tegyék a világot. Talán az első kötet fülszövegével jobban jártam volna, hiszen az a kezdete mindennek. Így, hogy a harmadikat olvastam, annyira nem keltette fel az érdeklődésemet.
    - A napkutya: Már maga a bevezető is nagyon megtetszett, mert utal a könyv eredeti címére. Számomra az derül ki a fülszövegből, hogy két ember a főszereplő, reményeim szerint pedig két szemszöges. Ugyanis nagyon érdekes lehet, ahogy Sam az őrület határán van, nagyon nehezen lehet ezt leírni. Kevin, mint főszereplő annyira nem vonzz, talán csak az apa-fia kapcsolat emeli ki őket.

Cím
     - Tom Gordon, segíts!: Érdekes volt ennél a fülszövegnél, hogy inkább arra fektettek hangsúlyt, hogy a kislány hogyan kerül az erdőbe, hogy senki nem foglalkozik vele, csak mellékesen van megemlítve a szörny. Így, hogy mindezt tudjuk, illetve ismerjük a baseball iránti szeretetét, már nem is olyan feltűnő, ahogy a két szálat összeköti Stephen, aztán értelmet nyer a cím.
     - Borzalmak városa: Nem mondanám, hogy annyira különleges a téma, hiszen a szellemek és a különleges lények már megszokottak Stephen világában. Mégis van benne valami, ami megfogja az embert, amiért olvasásra kényszeríti. Ennek ellenére ez az érzés nem olyan erős, mint a többi művénél és nem érzek rá ingert, hogy nekiálljak olvasni.
     - Sorvadj el!: Miközben olvastam, végig az volt ebben, hogy igen, oké, igen, persze, várj mi? Az egész unalmasnak tűnt, nem igazán ígérkezett jónak a bevezetés alapján, aztán jött a vége. Nem is azért lesz elátkozott a pasas, mert valami baromságot csinál, sokkal inkább azért, mert a feleségét vitte kórházba és elütötte a különleges képességekkel bíró család lányát.
     - Joyland: Az a történet, aminek szintén imádom a borítóját! Az is lehet, hogy én vettem anyának, de fene sem emlékszik már rá, annyi van! Maga a sztori engem személy szerint nagyon érdekel. Egy lány, akit meggyilkoltak, azóta pedig kísért a kastélyban. Ez olyan sablonosnak tűnik, mégis valahogy... Nem tűnik annak, bármilyen bizarrul is hangzik mindez.
     - Nem jön szememre álom: A történetbe való bevezetés nem olyan izgalmas, mint amire az előzőek alapján számítottam. Emellett pedig volt egy kisebb reklám, hiszen a sztori helyszíne az Azból ismert már, és erre fel is hívják a figyelmet. Azonban van egy kis megjegyzés a végén: "Meglehet, hogy a regény elolvasása után a nyájas olvasó szemére sem jön többé álom.". Ez volt az a pár sor, ami igazán felkelti az érdeklődést, hogy ugyan mi az a sok rémkép. Na meg a gondolat, miszerint engem úgysem fog kísérteni!

Borító
     - Álom doktor: Nem sokat értettem a történetből, hiszen ez második kötet, azonban az idézet mindenképp figyelemfelkeltő! Őszintén szólva nem is igazán tudok mit írni erről a könyvről, úgyhogy inkább ugorjunk a következőre!
     - Mr. Mercedes: Érdekes a cím, nekem nagyon megtetszett. Ennek ellenére nem nagy durranás a fülszöveg, csak felvázolja, hogy van egy gyilkos, illetve egy emberke, aki próbálja megmenteni. Nincs más információ, ami számomra nem kecsegtet nagy sztorit.
     - 11/22/63: Érdekes a témaválasztás, nem biztos, hogy én bepróbálkoztam volna egy ilyen megírásával. Mindenesetre ez a főpróbás-bakis történet tetszik, és ha lesz időm, biztosan belekezdek, mert nagyon jónak ígérkezik!
     - A búra alatt 1.: Mindenki arra számít a cím alapján, hogy ott egy búra, oké, mindenki hozzászokott, megoldják. Esetleg most ott termett egy búra, ami pánikot kelt és jaj istenem. Azonban Stephen még hozzáadott egy kis pluszt: egy főszereplőt, aki örömmel menekülne. Ez az extra adalék, miszerint esély van egy gyilkosságra, sokkal jobban felkelti az ember figyelmét, mint a búra!
     -  Minden sötét, csillag sehol: Hát semmit nem tudtam meg. Megpróbáltam megismertetni néhány másik művét, amit eddig is ismertem, de a Minden sötét előttem még mindig egy nagy kérdőjel. Ez pont jó példa a ne ítélj a borító alapján szövegre.

Remélem kedvet kaptatok a műveihez,
xo Peetagey Smile

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése